25 Aralık 2010 Cumartesi

Maceracı - Trabzon İzle




Maceracı’nın Anadolu yollarındaki macerası devam ediyor. Murat Yeni’nin renkli ve eğlenceli sunumu ile ekranlara gelen “Maceracı” bu hafta, Karadeniz’in gözdesi Trabzon’da…

Murat Yeni bu hafta, Trabzon’dan muhteşem manzaralar, Karadeniz halkının günlük hayattan ilginç öykülerini ekrana taşıyor. Maceracı ilk önce, Sürmene’ye uğruyor. Burada üretilen tarihi çok eskilere dayanan ve uzun yıllardır varlığını sürdüren Sürmene bıçağının yapımını ekranlara getiriyor. Karadeniz kültürünün özelliklerini barındıran ve geyik boynuzundan yapılan bu bıçaklara Murat Yeni hayli ilgi duyuyor.

Ünü Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya yayılan Trabzon hasırının, evlerde ve atölyelerde genç kızlar tarafından gümüş yada altın ince tellerin örülerek nasıl sanat eseri haline geldiğine şahit olan Maceracı, hayranlığını gizleyemiyor.

Akçaabat’ın tam ortasında genç ve yaşlı erkeklerin kıyasıya yaptığı horon yarışmasını soluksuz izleyen Murat Yeni, Akçabaat köfteyi, Trabzon kuymağını ve birbirinden farklı tatları içinde barındıran Trabzon pidesinin eşsiz lezzetini ,içindeki onlarca malzeme ve hamurun birleşmesi sonucunda ortaya çıkan benzersiz tadı da ekranları başındaki izleyiciler için deniyor.

Maceracı, denize kilometrelerce uzaklıkta olan evinin bahçesindeki küçük barakada tamamen el emeği ile ortalama 6 ayda yat inşaat eden Amca’ya konuk olduktan sonra, olan Kanuni Sultan Süleyman’ın çocukluğunun geçtiği Ortahisar mahallesi ve 15 yaşına kadar yaşamış olduğu evi de ziyaret ederek bu haftaki macerasını tamamlıyor.

21 Aralık 2010 Salı

Maceracı - Trabzon (fragman)




Maceracı Trabzon'da... Maceracı 24 Aralık Cuma günü 21:50'de Samanyolu TV'de...

Maceracı - Kastamonu İzle




Murat Yeni, bu hafta hem Kastamonu’yu tanıtıyor hem de Kurtuluş Savaşı’nın gizli kahramanlarından Şerife Bacı’yı. Cepheye askeri malzeme taşımak için kara kışa rağmen bebeği ile yola çıkan Şerife Bacı’nın, malzemeleri Kastamonu Kışlası’na getirdikten sonra orada donarak şehit olmasını anlatacak olan Maceracı, yine izleyicileri ekrana bağlıyor.

Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde halkın, günün her anında giydikleri yöresel kıyafetleri tanıtacak olan Maceracı, Azdavay kızlar voleybol takımı ve futbol takımı oyuncularının maçlara çıkarken neden böyle giyindiklerini de açıklıyor. Maceracı, bu hafta ayrıca tereyağı, un ve şekerin kavrulması ve sonrasında ustaların çekmesiyle oluşan çekme helvanın imalathanesini ziyaret ederek çekme helvanın yapımına tanık oluyor. Kastamonu mutfağından olan hindi, ceviz ve hamurla yapılan Banduma’nın eşsiz lezzetini de tadan Maceracı, Güllüce Caddesi’nde bulunan ve Anadolu’nun dördüncü büyük evliyası kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli’nin türbesini ziyaret edip bölgede bulunan Asa suyunun nasıl akmaya başladığının hikâyesini paylaşıyor...

15 Aralık 2010 Çarşamba

Maceracı - Kastamonu (fragman)





Maceracı bu hafta Kastamonu'da...Maceracı 17 Aralık Cuma günü Samanyolu TV'de...

11 Aralık 2010 Cumartesi

8 Aralık 2010 Çarşamba

Maceracı - Edirne (fragman)





Maceracı bu hafta Edirne'de...

Maceracı - Kütahya İzle





2 Aralık 2010 Perşembe

Resim

Kütahya'yı keşfetmeye hazır mısınız?
Anadolu'nun el değmemiş güzelliklerini göreceğiniz, görülmemiş yerlerini şaşkınlıkla izleyeceğiniz Maceracı, bu hafta çiniler diyarı Kütahya'da!

Murat Yeni, Kütahyalı hanımların ortaya koyduğu farklı bir lezzet olan cimcik aşını, otuzu aşkın çeşidi ile ünü ülke sınırlarını aşarak dünyaya ün salmış Tavşanlı leblebisini deneyerek turuna başlıyor.

Maceracı, hemen hemen her evde çoluk çocuk genç ihtiyar herkesin çalıştığı seramik işleme sanatını ekranlara getiriyor. "Efsane" lakabıyla tanınan ünlü çini ustasından seramik işlemenin püf noktaları Maceracı'da.

Şehzadeler şehri olarak bilinen Kütahya'da yok olmaya yüz tutmuş ince iğne ve dantellerle işlenen Osmanlı gelinlikleri, kültürümüze ait güzellikleri görüp yaşayabileceğimiz tarihi evlerin olduğu meşhur Germiyan sokakları ve Osmanlı konaklarını keyifle izleyeceksiniz.

Yıllara meydan okuyarak hala ayakta kalabilen Kütahya'ya özgü geleneksel aşık oyunu, türküler ve halk oyunları ile Kütahya bu hafta Maceracı'da!